Asbest aanbieden op het containerpark

Asbest werd in het verleden gebruikt voor heel wat toepassingen in en rond woningen, zoals golfplaten, leien, plantenbakken... Omdat het inademen van asbestvezels gevaarlijk is, is het belangrijk dat dit materiaal op een veilige manier verwijderd, ingezameld en verwerkt wordt. Daarom zamelt ILvA vanaf 13 juni 2022 hechtgebonden asbest ook aan huis in. Je kan met asbest ook nog altijd terecht op het containerpark.


Asbest naar het recyclagepark?

Elk gezin mag jaarlijks 200 kg hechtgebonden asbest naar het recyclagepark brengen. Deze moet verpakt zijn in een doorzichtige folie. Je mag hechtgebonden asbest enkel brengen op dinsdag en donderdag tussen 16 uur en 19 uur op de geopende parken. Voor Galmaarden is dit enkel op donderdag.
www.ilva.be/recyclageparken/openingsuren-adressen-recyclageparken
 
Meer info vind je op de website van ILvA.


Asbest inzameling aan huis?

Elk gezin heeft per kalenderjaar recht op 1 inzameling aan huis van hechtgebonden asbest. Je moet hiervoor plaatzakken en/of kuubzakken (bigbags) aankopen bij ILvA, die je kan vullen met hechtgebonden asbest. ILvA komt die gevulde zakken aan huis ophalen. Je mag maximaal 5 asbestzakken aankopen en aanbieden tijdens de inzameling.

Een plaatzak of kuubzak kost 30 euro per stuk. In die prijs is de asbestzak, de inzameling en de verwerking van je hechtgebonden asbest inbegrepen. Bij elke bestelling krijg je ook twee gratis sets persoonlijke beschermingsmiddelen en een folder over het veilig verwijderen van hechtgebonden asbest. Je kan de zakken bestellen via je Mijn ILvA account.


Praktisch

  • Plaat- en of kuubzakken kan je telefonisch (053 85 85 45) of via het Mijn ILvA account aanvragen.
  • Plaat- en/of kuubzakken kunnen enkel aangevraagd worden wanneer het saldo op de afvalrekening positief is.
  • Je kiest een recyclagepark om het pakket af te halen.
  • Er gaat automatisch 30 euro van de afvalrekening.
  • Je ontvangt een bevestigingsmail waarmee je na 3 werkdagen het pakket kan ophalen tijdens de openingsuren van het gekozen afhaalpunt.
  • De verwerker neemt vervolgens contact op met je op om een afspraak te maken voor ophaling van het hechtgebonden asbest.
     

Meer info vind je op de website van ILvA.

Laatst aangepast op: 17-01-2023 om 08:51