Museum van het Belgisch Trekpaard en Brillantbeeld

Brillant
Het museum is gevestigd in het voormalig gemeentehuis van Vollezele en is een algemeen erkende waarde geworden als cultureel erfgoed. Het trekt jaarlijks vele honderden bezoekers van heinde en ver.
 
De geschiedenis van het Belgisch Trekpaard is zeer boeiend, in het bijzonder voor de gemeente Vollezele. Het Belgisch Trekpaard wordt wel eens het levend cultureel erfgoed van België genoemd. Zeer terecht heeft het daarom op zaterdag 12 augustus 2000 zijn standbeeld gekregen op het Oudstrijdersplein te Vollezele. Ron Deblaere uit Lichtervelde is de kunstenaar die Brillant in brons heeft vereeuwigd. Het is een geschenk aan Vollezele van de firma Beaulieu uit Wielsbeke.
 
Het was Remi Van Der Schueren die met zijn legendarische hengst Brillant, in de jaren 1870 – 1885 onoverwinnelijk op tal van internationale prijskampen, Vollezele en België op de wereldkaart plaatste.
 
Men kwam van Noord-Amerika tot Argentinië en Rusland naar Vollezele om hengsten te kopen. Vollezele werd alzo beroemd.

Er waren vier belangrijke stoeterijen:
  • Remi Van Der Schueren, hengstenfokker op de oude boerderij "te Fonteyne” gelegen in de Repingestraat, ligt aan de basis van het Belgisch Trekpaard en van Vollezele als paardendorp. De fokkerij kreeg later de naam "Haras de Vollezele”.
  • Alfred en Arthur Van Der Schueren, zonen van Remi, baatten zelfstandig een fokbedrijf uit, wat verderop rechts in dezelfde Repingestraat.
  • De derde belangrijke stoeterij "Haras D'Hauwer” is die van Telesphore d'Hauwer gevestigd in het "Middeleershof” in de Repingestraat, dichtbij het kruispunt met de Ninoofsesteenweg.
  • Paul Mersch heeft op het "Hof Terhaegen” in de Creynemstraat, als vierde, naam gemaakt als fokker van het Belgisch Trekpaard.
Het zware Belgisch Trekpaard, ook Brabander genoemd, werd tientallen jaren gebruikt in de landbouw en in de industrie.
 

     


Aansluitend op een bezoek aan het museum kan je de uitgestippelde Brilliantwandeling maken, afstand 3,5 km. Deze wandeling loopt langsheen locaties die nauw verbonden zijn met de gloriedagen uit de geschiedenis van het Belgisch Trekpaard. Wanneer je kiest voor de uitgebreide versie proef je tegelijk van het stiltegebied en kan je mooie trekpaarden zien grazen in de weiden. 

Dankzij een ruime kern van enthousiaste vrijwilligers heeft het museum vaste openingsuren. Ook rondleidingen met gids voor groepen van meer dan 10 personen zijn mogelijk.
  • Francophones peuvent également profiter d'une visite au Musée.
  • English speaking visitors can also enjoy visiting the museum.
  • Deutschsprachigen Besucher können auch einen Besuch des Museums genießen.
 
 

 

 
 

 
 

 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]