De gele doos

Eerstelijnszone Pajottenland lanceert, in samenwerking met de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal en Ternat een gratis gele doos voor thuiswonende 80-plussers.

Gele doos 

De gele doos is een herkenbare gele bewaardoos, waar medische gegevens (bv. medische fiche, medicatieschema, info over een chronische ziekte, fiche vermiste personen, … ) in bewaard kunnen worden. Er zit ook een sticker in, die aan de binnenzijde van de voordeur gekleefd moeten worden. Zo weten de hulpdiensten dat er een gele doos aanwezig is  en dat ze daar de juiste info, om gepaste medische hulp te bieden, kunnen vinden. Daarom is het ook belangrijk dat de medische gegevens steeds actueel zijn, want die gele doos kan levens redden!

Want hoe sneller en gepaster de hulpdiensten kunnen reageren, hoe minder kostbare tijd er verloren gaat. We vragen ook aan familieleden, mantelzorgers, buren, … om mee toe te zien op het afhalen van de gele doos en het correct invullen van de fiches. Want hoe meer medische informatie er in de gele doos zit, hoe beter. Natuurlijk hopen we dat de gele doos niet al te vaak gebruikt moet worden, maar dat ze wel voor een veilig gevoel zorgt. Verder willen we ook gezinnen, die niet tot de doelgroep horen, oproepen om een eigen gele doos te maken. Zo kunnen we samen levens redden.

Verspreiding gele doos

De gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal en Ternat delen in 2023 in totaal 3.650 gele dozen uit. Alle thuiswonende 80-plussers krijgen in eind mei/begin juni een brief waarmee ze hun gele doos kunnen afhalen. Er is 1 gele doos per gezin voorzien. 

Wat zit er bij afhaling al in de gele doos?

In de gele doos zit:  

  • een blanco medische fiche en een medicatieschema,
  • een blanco  fiche vermiste personen
  • een een sticker om aan de binnenkant van je voordeur te kleven.


Zo weten de hulpdiensten dat er een gele doos in de koelkast zit.
 

Wat doe je met de gele doos?

  • Vul de fiches in die in de doos zitten. Vraag een familielid/kennis, thuisverpleegkundige, je apotheker, huisarts of andere hulpverlener om je hierbij te helpen.
  • Voeg zelf nog andere nuttige documenten toe: een kopie van je identiteitskaart, een recente foto, je medicatieschema,… Dat schema kan je vragen aan je arts of apotheker.
  • Zet de gele doos in je koelkast.
  • Plak de bijgevoegde sticker op de binnenkant van je voordeur.
  • Zorg dat de informatie in je gele doos altijd correct is. Als bijvoorbeeld je medicatie wordt aangepast, vraag dan een nieuw medicatieschema en steek het onmiddellijk in je gele doos.

Houd je gele doos actueel

Het is heel belangrijk om jouw gele doos actueel te houden. Wijzigt er iets? Dan pas je ook best de fiche aan in jouw gele doos. Hieronder vind je de verschillende fiches terug.