De Pauwelhoeve en het Pauwelbeeld

De Pauwelhoeve

De Pauwelhoeve, vroeger Somershoeve genoemd naar de eigenaars, is een 18de-eeuws boerderijcomplex dat nu nog een woonhuis bevat, een geplaveid vierkant erf, een grote schuur en enkele bergplaatsen. De stallingen zijn afgebroken of omgevormd tot ruimte voor allerlei gebruiksdoeleinden. Hier en daar zijn er nog sporen van vroegere bewoning. De afgebakende moestuin, de boomgaard en het weideland zijn er nog, weliswaar niet meer in oorspronkelijke staat. De Pauwelhoeve is één der oudste en grootste hoeven van het Sint-Paulusgehucht. Ze werd geklasseerd in 1979. Je vindt de Pauwelhoeve langs de Geraardsbergsestraat 65, de verbindingsweg tussen Galmaarden en Geraardsbergen.

Het Pauwelbeeld

Bij de ingang van de Pauwelhoeve staat het Pauwelbeeld. Het is een afbeelding van de Heilige Paulus te paard, gegoten in brons.

Het Pauwelbeeld was een initiatief van het Millenniumcomité 2000. De Pauwelgilde heeft samen met het gemeentebestuur deze beslissing genomen omdat de Pauwelviering , die dateert uit 1382, als folkloristisch feest een uitstraling heeft over het hele land. Met dit kunstwerk van de hand van de heer Lieven D'Haese hoopt de Pauwelgilde deze uitstraling nog te vergroten. Het werd onthuld ter gelegenheid van de Pauwelviering op 30 januari 2000.

Laatst aangepast op: 29-12-2022 om 11:38