Eerste hulp bij dementierugzak

De wat?

EHBD staat voor … Eerste Hulp Bij Dementie

Deze rugzak is gevuld met zorgvuldig geselecteerde materialen over het thema dementie. Hij is ontworpen om iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met dementie, te begeleiden in de eerste zoektocht naar informatie.


Waarom een EHBD-rugzak?

Als er een vermoeden van dementie bestaat of er al een diagnose is gesteld, roept dit veel vragen op. Mensen gaan met de diagnose dementie naar huis en hebben vaak geen goed beeld van het verloop van de ziekte. De ‘Eerste Hulp Bij Dementie’-rugzak geeft je de kans om dit thema op een rustige manier thuis te verkennen. Het is een leidraad die de zoektocht naar gerichte informatie gemakkelijker maakt.


Voor wie is de EHBD-rugzak bestemd?

De EHBD-rugzak is bestemd voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met dementie: de persoon met dementie, de partner, (klein)kinderen, familie, vrienden, buren, mantelzorgers,…


Wat zit er in de EHBD-rugzak?

Omdat dementie niet alleen de persoon met dementie treft maar ook een grote impact heeft op zijn omgeving, bevat de rugzak een selectie van materialen voor zowel (jonge) kinderen, tieners als volwassenen. De inhoud bestaat onder andere uit informatieve boeken, kinderboeken, dvd’s (film) en brochures over dementie. 


Aan de slag ermee, maar hoe?

Er zijn 3 EHBD-rugzakken die je in eerste instantie kan ontlenen in het Sociaal Huis. Je kan via thuisdiensten@galmaarden.be of via 054 89 04 80 de rugzakken reserveren en ontlenen.
De rugzak bevat 11 materialen, maar telt als 1 ontlening. Een aantal infobrochures uit de EHBD-rugzak mag je zelf houden, maar dat zal de medewerker uitleggen tijdens de uitleen.


Nog even dit:

Naast de EHBD-rugzak heeft onze bibliotheek ook nog een ruim assortiment aan materialen over dementie.


De dementierugzakken werden samengesteld in samenwerking met Expertisecentrum Dementie Memo (ECD Memo).

Laatst aangepast op: 06-04-2023 om 11:20