Eikenprocessierups

Sinds enkele jaren worden een aantal Vlaams-Brabantse gemeenten tijdens de zomermaanden geplaagd door processierupsen.

In de maanden mei, juni en juli kan je op eikenbomen de larve van een de eikenprocessievlinder aantreffen. Vanuit hun nesten gaan deze behaarde rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel. Een zichtbaar gevolg hiervan zijn kaalgevreten takken in bomen. 

Hoewel het om een volkomen natuurlijk verschijnsel gaat, kunnen mensen na contact met de brandhaartjes van deze rupsen jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen of luchtwegen krijgen. Vooral bij droog en winderig weer kunnen wandelaars en fietsers best voorzichtig zijn en zich beschermen tegen de brandharen.

Wat doen bij overlast van eikenprocessierupsen?

Neem contact op met de milieudienst via telefoon, e-mail of via het meldpunt. Dit kan heel eenvoudig door hieronder op 'MELD HET HIER' te klikken en het meldingsformulier in te vullen. 

MELD HET HIER


Wat je vooral niet moet doen?

  • De rupsen aanraken en zelf trachten te bestrijden.
  • Gebruik zeker geen insecticiden, want de irriterende haren blijven nog lang actief en deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu.
  • Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger mag je ook zeker niet doen. De haren en de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid raken.

Hoe voorkom je ongemak?

  • Vermijd elk contact met de rupsen en de resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten.
  • Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied met rupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
  • Na aanraking van de rupsen of haren niet gaan krabben of wrijven, maar de huid goed wassen of spoelen met water. Zo nodig was je al jouw kleren.
  • Raadpleeg in geval van twijfel of bij ernstige klachten jouw huisarts.

Meer info

Meer info vind je terug op deze website

Laatst aangepast op: 03-01-2023 om 12:08