Galmusant

Erfgoeddag 2024: Galmusant keert terug!

Op zondag 21 april 2024, van 13 tot 18 uur organiseert de dienst vrije tijd in samenwerking met de cultuur-, jeugd- en sportraad opnieuw Galmusant in het GC Baljuwhuis. De toegang is gratis!

Galmusant is een vrijetijdsdag in het kader van Erfgoeddag 2024. Op Erfgoeddag worden in Vlaanderen en Brussel allerlei activiteiten georganiseerd rond cultureel erfgoed. Het thema dit jaar is ‘Thuis’.
Ook wij doen mee, want als we ons ergens thuis voelen, is het wel in Galmaarden!

Op het programma

 • Lekkers van thuis

  streekproductenbeurs

 • Plezier van thuis 

  vrijetijdsbeurs met infostanden van de jeugd-, sport- en socioculturele verenigingen

 • Museum voor één dag

  • Persoonlijk erfgoed – Iemand thuis?
   • Inwoners stellen persoonlijk erfgoed tentoon
   • Migratie in de kijker: verhalen en ervaringen over migratie in onze gemeente
  • Thuis doorheen de jaren: geschiedenis van Galmaarden met oude foto’s en verhalen

 • Kunst van thuis 

  doorlopend muziek, toneel, dichtkunst en andere optredens op het lenteterras

 • Samen thuis 

  illustrator Lise Vanlerberghe vertaalt het thuisgevoel van de bezoekers live naar het grote doek

 • Thuis in onze tuin

  officiële opening van de vernieuwde Baljuwtuin, met gegidste rondleiding en verschillende activiteiten

 • Thuis in het GC Baljuwhuis

  • lenteterras op de binnenkoer
  • verkoopstand van de bibliotheek
  • randactiviteiten voor jong en oud

Maar we hebben ook jouw hulp nodig!

Oproep: Iemand Thuis? - Persoonlijk erfgoed

Voor ons ‘Museum voor één dag’ zijn we op zoek naar inwoners die hun persoonlijk erfgoed willen tonen aan de buitenwereld. Heb jij een prachtige vaas die al generaties lang in de familie is? Heeft jouw familie een ongelooflijk, grappig, historisch verhaal meegemaakt dat je graag wil delen? Vind je dat de balletjes in tomatensaus van jouw overgrootmoeder de allerlekkerste zijn en wil je het geheime recept graag prijsgeven? Welk voorwerp symboliseert voor jou het echte Thuis-gevoel? Neem contact met ons op via cultuur@galmaarden.be of via 054 89 04 35.

Oproep: Iemand Thuis? - Migratie in de kijker

We zijn zeer benieuwd naar de verhalen over migratie in onze gemeente. Wil jij je ervaringen ook delen? Misschien wel iets laten proeven van de lekkere smaken van thuis? Wat is er typisch voor jouw huis en thuis? Toon je graag gebruiken en feesten die te maken hebben met jouw land van herkomst? Kom het ons vertellen en tonen! Contacteer ons via cultuur@galmaarden.be of 054 89 04 35.

Oproep: Iemand Thuis? - Dialectinzendingen

Op Galmusant richten we een Museum voor één dag in, waar persoonlijk erfgoed in de kijker wordt gezet. En wat past meer onder persoonlijk erfgoed dan ons eigen dialect? We doen graag een oproep naar alle inwoners om hun favoriete Gallemoeërse, Tollebeekse en Villezjielse uitspraken, zegswijzen en dialectwoorden in te zenden. Inzenden duurt slechts enkele minuten en kan via dit formulier. Alle inzendingen worden, na controle door onze deskundige lokale jury van dialectkenners, opgehangen in ons Museum voor één dag!

Oproep: Kunst van Thuis

We willen op Galmusant ook een platform bieden voor Kunst van Thuis. Ben je dichter en wil je graag enkele gedichten voordragen? Ben je muzikant of zanger en wil je graag de bezoekers entertainen? Heb je een ander leuk voorstel? Laat het ons weten via cultuur@galmaarden.be of via 054 89 04 35.

Oproep: Verenigingenbeurs

Op Galmusant zetten we traditioneel in op een verenigingenbeurs. Op deze verenigingenbeurs kunnen de inwoners van Galmaarden en omstreken in een aangename sfeer kennis maken met het rijke vrijetijdsaanbod van de gemeente. Wil je als vereniging je werking voorstellen aan het grote publiek? Of wil je een demonstratie of initiatie geven? Wens je een gezinsactiviteit aan te bieden? Schrijf je in via cultuur@galmaarden.be of via 054 89 04 35.

Oproep: Samen Thuis

We kijken met z’n allen stilaan uit naar Galmusant op 21 april 2024. Vanaf 13 uur wordt het GC Baljuwhuis, de binnenkoer en de Baljuwtuin volledig omgetoverd tot een bruisend centrum van bezoekers, verenigingen, streekproducten, kunst, muziek en activiteiten.

Kom zeker langs, want illustrator Lise Vanlerberghe zal aanwezig zijn om live jullie thuisgevoel te vertalen naar het grote doek. Vertel haar jouw reden waarom Galmaarden écht als thuis voelt en zij maakt er een één groot kunstwerk van dat nadien tentoongesteld zal worden in het GC Baljuwhuis.


Interesse?

Neem contact op met onze cultuurdienst
Zo creëren we samen opnieuw een geslaagde editie van Galmusant!

Laatst aangepast op: 05-02-2024 om 12:01