GC Baljuwhuis

Sinds 19 januari 2004 is het Baljuwhuis officieel eigendom van de gemeente Galmaarden. Het Baljuwhuis staat zowel ter beschikking van de gemeentelijke diensten als van verenigingen en particulieren (van binnen en buiten de gemeentegrenzen). Er kunnen sociale, educatieve, culturele, recreatieve of sportieve activiteiten georganiseerd worden.

Zaalverhuur

Het GC Baljuwhuis telt 9 zalen die kunnen gehuurd worden. Onderaan deze pagina vind je de informatiebrochure terug. Hier vind je per zaal de maximumcapaciteit en de uitrusting terug.

RESERVEER HIER JE ZAAL


Baljuwtuin

Tot het domein behoort eveneens een prachtige tuin (de Baljuwtuin) met oude fruitboomvariëteiten. De kinderen kunnen er samen met de ouders de speeltoestellen uitproberen. Helemaal achteraan de tuin kabbelt de rivier de Mark.  


Historiek*

De Baljuw was de ambtenaar die tijdens het Ancien Régime de heer in de stad of op het platteland vertegenwoordigde. Hij werd voor het leven benoemd. Hij bezat bevoegdheden op feodaal, politiek, financieel, militair en rechterlijk vlak. Het baljuwambt werd ingesteld vanaf de 12de – 13de eeuw.

Het huidige Baljuwhuis kreeg in de loop der jaren verschillende namen mee. Het gravenhuis – kasteel – "heeren huys” dateert vermoedelijk van de eerste helft van de 17de eeuw. Het gebouw met de grote tuin en de stallingen kreeg mettertijd ook verschillende functies. Vast staat dat het in de periode 1833 – 1973 eigendom was van de familie Olemans. In die periode deden de gebouwen dienst als brouwerij. De provincie Brabant (later Vlaams-Brabant) bouwde deze locatie tussen 1977 en 2003 uit tot een provinciaal trefcentrum.

De naam Baljuwhuis is van recentere datum. Het is een teruggrijpen naar het verleden toen de Baljuw in deze regio verbleef.

*BRON: M. Matthijs, Van Grafelijk Landgoed tot Provinciaal Trefcentrum. Historiek van het Baljuwhuis Galmaarden. HOLVEO (1998)

Laatst aangepast op: 29-12-2022 om 11:17