Groepsaankoop laadpalen

Om het aankopen en installeren van een private laadpaal voor haar inwoners eenvoudiger en goedkoper te maken, neemt het lokaal bestuur van Galmaarden deel aan de groepsaankoop laadpalen van Haviland. 

Via deze collectieve aanpak kan je rekenen op de nodige informatie, hulp en ondersteuning. Er wordt gegaan voor de hoogste kwaliteit en de beste prijs door schaalvoordelen. Je krijgt ook meer zekerheid omdat je een rechtstreeks contract afsluit met de geselecteerde leverancier.


Om de groei van duurzame mobiliteit en meer bepaald elektrisch rijden bij te houden, moeten er in België tegen 2030 zo’n 150.000 laadpalen bijkomen – of 20 keer zoveel laadpalen als er vandaag zijn. Als dat aantal evenredig verdeeld wordt, moeten er in onze regio 150.000 laadpalen geplaatst worden in de komende 10 jaar. Dat zijn er 2 per maand. 

Er is dus nog heel wat werk aan de winkel! Bij deze laadpalen worden gelukkig niet enkel publieke laadpalen gerekend maar ook als particulier of bedrijf kan je ervoor zorgen dat het aantal naar boven wordt gekrikt door zelf een laadpaal aan te kopen.

Wanneer je zelf met een elektrische wagen rijdt of wanneer je er als bedrijf voor wil zorgen dat eigen personeel en/of bezoekers hun elektrische wagen op je eigen bedrijfsterrein kunnen laden, dan is het aankopen van een private laadpaal een interessante keuze. Er zijn tal van voordelen. Zo is een private laadpaal:

 1. Veilig
  Langdurig laden aan een stopcontact kan tot oververhitting leiden. Een laadpaal is daar beter tegen bestand.
 2. Snel
  Met behulp van een laadpaal laad je tot wel 60% sneller dan met een gewoon stopcontact.
 3. Goedkoop
  Thuis laden is goedkoper dan laden aan een publieke laadpaal. Wanneer je ook nog eens zonnepanelen hebt, laad je je wagen zelfs kosteloos op. 
 4. Makkelijk
  De auto laden in de nacht of op het werk tijdens de werkuren zorgt ervoor dat je steeds met een opgeladen wagen kan vertrekken. 

Werkwijze groepsaankoop

 • Het aanbod van de groepsaankoop wordt gekozen door een stuurgroep van enthousiaste inwoners die mee beslissen aan welke voorwaarden de laadpalen moeten voldoen en welke eisen gesteld worden aan de leverancier(s). De stuurgroep zal plaatsvinden in mei. De exacte datum van de stuurgroep wordt later nog gecommuniceerd.
 • De gekozen firma geeft een toelichting en geïnteresseerde inwoners of bedrijven kunnen nadien hun laadpaal naar keuze bestellen.
 • De inwoner of het bedrijf ontvangt een offerte van de leverancier en betaalt deze binnen de gestelde termijn.
 • De werken worden uitgevoerd door de gekozen firma bij de inwoner thuis of bij het bedrijf.

Interesse?

Ben je als particulier of als bedrijf geïnteresseerd in het plaatsen van een eigen laadpaal? Meld je vóór 15 december geheel vrijblijvend aan via het onderstaande formulier. Na de infosessie zal smappee alle ingeschreven inwoners contacteren voor een offertevoorstel.

Schrijf je hier in


Planning

De planning van de groepsaankoop ziet er als volgt uit: 

 • 1 mei: Deadline 1ste aanmelding 
 • Half mei: Periode 1ste stuurgroep
 • Begin juni: Uitsturen prijsvraag
 • Juli: Periode stuurgroep 2
 • September: Periode info-avonden
 • 15 december: Definitieve deadline aanmelden geïnteresseerden
Laatst aangepast op: 13-09-2023 om 09:51