Groepsaankoop regenwatertonnen

Het laatste voorjaar was het 4de (te) droge voorjaar op 5 jaar tijd. 
Opvang en hergebruik van regenwaterwater is noodzakelijk om deze droogteproblematiek in de toekomst het hoofd te bieden. Om de kosten voor de aankoop van een regenwaterton te drukken, neemt ons lokaal bestuur deel aan de groepsaankoop regenwatertonnen van intercommunale Haviland en Klimaatpunt vzw.

Meer en meer worden we geconfronteerd met langere periodes van droogte (en hittegolven). We willen verder inzetten op de bewustwording dat drinkbaar water een schaars en kostbaar goed is. Met deze groepsaankoop wil het lokaal bestuur inwoners stimuleren om regenwater op te vangen en te hergebruiken. .

Een werkgroep van geïnteresseerde inwoners uit de verschillende deelnemende steden en gemeenten heeft een prijsvraag opgesteld en een leverancier gekozen.

Tuin besproeien en auto wassen

Het regenwatertonnenproject biedt een laagdrempelige en voordelige oplossing voor het opvangen en hergebruiken van regenwater. 
Met regenwater kan je de tuin sproeien, het terras poetsen of de auto wassen. Vaak gebruiken mensen gewoon leidingwater om die klussen te doen: gemiddeld komt dat op 120 liter drinkwater per persoon per dag. En in warmere periodes stijgt dit zelfs naar 150 liter per persoon per dag. Het installeren van een eigen regenton kan in dit verband water en centjes besparen. En het klimaat vaart er wel bij.

Drie modellen

De regenwatertonnen en toebehoren kunnen vanaf 1 juni besteld worden via https://forms.gle/44BYKeVK36n5PbSg7 of via de website: https://www.haviland.be/nl/regenwatertonnen-2023. Op deze website kan je vanaf dan ook informatie terugvinden over de prijzen, de beschikbare modellen en voorwaarden voor aankoop en levering.
Er is keuze uit minstens drie inhoudsmaten (300, 650 en 1000 liter), allemaal met een kraantje.

Levering

De ton wordt geleverd op een centrale locatie in onze gemeente. Kandidaat-kopers kunnen ervoor kiezen om deze zelf te installeren, maar kunnen indien gewenst ook beroep doen op een installateur die instaat voor levering en installatie aan huis.

De deelnemende gemeenten zijn: Asse, Galmaarden, Linkebeek, Machelen, Merchtem, Overijse, Steenokkerzeel, Ternat, Wemmel.


Meer info: 

Gerelateerde items

Laatst aangepast op: 07-06-2023 om 21:43