Help mee om de Aziatische hoornaars te bestrijden

Gepubliceerd op vrijdag 2 februari 2024 om 15.32 uur
Om de opmars van de Aziatische hoornaar te beperken in het Pajottenland, willen de Imkers van het Pajottenland met de zogenaamde ‘Spring Trapping’ vanaf februari-maart 2024 overal selectieve vallen / lokpotten uitzetten om de ontwakende koninginnen te vangen.

De Aziatische hoornaar is aan een grote opmars bezig. Werden er bij ons in 2022 een honderdtal nesten verdelgd, dan was dat in 2023 in de provincie Oost-Vlaanderen al meer dan 1.500 nesten, in West-Brabant meer dan 800.


Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

  • Tussen de 2 en 3 cm lang,
  • Zwart borststuk,
  • Zwarte antennes,
  • Gele uiteinden aan de poten,
  • Achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band.

De Aziatische hoornaar vormt een groot gevaar voor onze inheemse insecten. Ze verorberen tot 15 kilogram aan insecten per jaar per nest. Zo kunnen ze hele bijenvolken uitroeien en dit heeft een grote invloed op de bestuiving van fruitbomen, groenten of landbouwgewassen.

Kijk in je kot

Onder het motto “kijk in je kot” is het belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis. Merk je in het voorjaar of in de zomer een nest op van de Aziatische hoornaars, melden via email van brandweerzone Vlaams-Brabant West: aziatische.hoornaar@zvbw.be of op 02 454 81 16

Vanaf februari-maart 2024 willen de imkersbonden in gans Vlaanderen selectieve vallen uitzetten waarbij koninginnen van de Aziatische hoornaars worden gevangen. Elke gevangen koningin voorkomt dat ze zich 15-voudig voortplant in het volgend jaar. Vallen van het vespacatch-type kunnen aangekocht worden via de Imkers van het Pajottenland. Of maak zelf een val: snijdt een waterfles doormidden en zet de flessenhals omgekeerd in de onderzijde. Het lokaas bestaat uit uit wijn, bier, beetje suiker, alcohol en/of azijn. Gevangen koninginnen verdrinken in de vloeistof (~ 2 cm). De lokstof (‘Trappit’) kan ook aangekocht worden in de imkerhandel.

De vespacatch lokpotten kosten 5 €/stuk en kunnen door de Imkers van het Pajottenland geleverd worden.
Meer info via secretariaat@imkerspajottenland.be 

Duurzame selectieve vallen kunnen gekocht worden in de imkerhandel.