Tweewekelijkse ophaling restafvalzakken: tips om hinder te vermijden

Onze afvalintercommunale ILvA haalt de gele restafvalzakken het hele jaar door om de twee weken op. Ook in de warmere zomermaanden.
Sommige gezinnen vinden dit niet aangenaam, omdat hun gele zak begint te stinken of omdat ze hinder van vliegen of maden veroorzaken.

Die hinder kan je echter gemakkelijker voorkomen door correct te sorteren, dan door over te gaan tot een voor het bestuur én de burger dure wekelijkse ophaling. 

Hoe kan je dat doen? 
  • Door vlees- en visresten in de GFT-container te gooien, waar ze thuishoren. Ook andere etensresten die beschimmelen of rotten, kunnen bij het GFT, zodat de inhoud van de gele zak beperkt blijft tot "droog” afval, dat nauwelijks een geur afgeeft. Het grote voordeel is namelijk dat GFT in de zomermaanden wel wekelijks wordt opgehaald.
  • Wie "klein” woont en liever geen grote GFT-container in huis haalt, kan een draagbaar type van 40 liter gebruiken.
  • Sommige gezinnen produceren natuurlijk wel restfractie die onaangenaam ruikt. Denk maar aan luiers, mosselschelpen of uitwerpselen van dieren. Om slechte geur te vermijden stop je dit afval eerst in een goed dichtgeknoopte zak, die je daarna in de gele restafvalzak gooit. Het kan ook helpen om de gele zak in een plastic ton te bewaren, waardoor vliegen er geen eitjes in kunnen leggen. Knijp eventueel de gele zak af met een plastic klemsluiting (die ook gebruikt wordt om zakjes met etenswaren in de diepvries te bewaren). De volgende tip voor mosselschelpen kan ook nog helpen: moet je lang wachten voor de volgende inzameling van je gele zak na je mosselmaaltijd? Stop de schelpen dan in een afgesloten zak in de diepvries en gooi die pas op de vooravond van de ophaling in de gele zak.

Samengevat: 
Sorteer goed en gooi wat in de GFT-container mag niet in de gele restafvalzak. 
Respecteer ook de nieuwe afspraken met betrekking tot de blauwe PMD-zakken. 
Heb je in de gele zak toch nog afval dat stinkt, sluit deze dan goed af.

Alle informatie over afvalophaling- en verwerking in Galmaarden vind je op www.ilva.be.


 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@ocmwgalmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]