Sluikstorten en zwerfvuil

Afval achterlaten langs de openbare weg, het deponeren van afval in het recyclagepark dat er helemaal niet thuishoort, het achterlaten van afval in containers die er niet voor bestemd zijn...
Dit alles wordt beschouwd als sluikstorten.
 
Sluikstorten gespot? Meld het via ons meldpunt!

Meld het hier
 

Laat vuil ook niet 'zwerven'

Schillen, papiertjes, peukjes, kauwgom, zakjes, blikjes,…  laat ze niet achter waar ze niet thuishoren, bijvoorbeeld stiekem op straat, in een veld of in een gracht. Dergelijk afval heet 'zwerfvuil' en geldt ook als sluikstort.
Sluikstorten is verboden en er staan zware boetes op. En toch gebeurt het nog. Zwerfvuil achterlaten is niet alleen nefast voor de netheid en het milieu. Het is ook gevaarlijk. Zwerfvuil bezorgt fietsers lekke banden of maakt maaimachines kapot. De riolen verstoppen of... erger. Het verwondt spelende kinderen en grazende dieren.
Zwerfvuil opruimen kost veel energie en belastinggeld. Afval weggooien is dus ook geld weggooien, dat we voor betere doeleinden kunnen gebruiken.

Sluikstort, defect, vandalisme of overlast opgemerkt op het openbaar domein? Laat het ons via ons meldpunt in slechts een tweetal minuutjes weten.
 
Op 27 juli 2021 keurde de gemeenteraad het retributiereglement goed voor het weghalen van afvalstoffen die zijn achtergelaten op niet-reglementaire plaatsen of tijdstippen, of in niet-reglementaire recipiënten. Je vindt dit onderaan deze pagina terug.

Hieronder vind je ook het gemeentelijk politiereglement terug over de inzameling en het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen.

Laatst aangepast op: 17-01-2023 om 08:54