Sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Het uitkijken en verlangen naar je kindje is vaak intens. Soms moeten deze gevoelens abrupt plaatsmaken voor verlies en verdriet. Ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap hebben wettelijk gezien nog altijd geen mogelijkheid om hun kindje te laten registreren. Het maakt de lange periode van rouw die volgt op het verlies niet eenvoudiger. 

Sterrenregister

Om de ouders van alle sterrenkindjes een hart onder de riem te steken, voorziet het lokaal bestuur van Galmaarden een symbolisch sterrenregister. Hierin kunnen alle stilgeboren kinderen, ongeacht de zwangerschapsduur, geregistreerd worden. 
Er wordt een schriftelijke registratie meegegeven aan de ouders als bewijs van inschrijving in het sterrenregister. Deze symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen.
 

Registratie

De registratieprocedure is eenvoudig en kan ofwel online gebeuren via onderstaand formulier of fysiek na afspraak bij de dienst Burgerzaken (vul het document onderaan de pagina in en breng dit mee).Er zijn geen voorwaarden verbonden aan de registratie in het sterrenregister.

  • Onafhankelijk van de zwangerschapsduur;
  • ouders mogen vrij de naam kiezen, zonder beperking;
  • geen beperking in tijd;
  • ouders moeten geen ‘bewijs’ tonen om hun kindje te kunnen registreren;
  • ook voor sterrenkindjes die op dit moment wel kunnen geregistreerd worden (dus ook na 140 dagen.)

Er moet enkel een link zijn met de gemeente, ofwel is één van de ouders inwoner, ofwel werd het kindje geboren in de gemeente.
Deze aangifte is van toepassing voor inwoners van Galmaarden of kindjes stil geboren te Galmaarden.


Is je kindje overleden na een zwangerschapsduur van meer dan 140 dagen? Dan kan je een akte laten opstellen door de dienst Burgerzaken.

Laatst aangepast op: 27-02-2024 om 16:24