Stiltegebied Dender

 
Wat is een stiltegebied?
Een "stiltegebied" wordt meestal gedefinieerd als een gebied waarin de natuurlijke geluiden, afkomstig van zowel fauna als van flora, overheersen. Het geluid valt dus zeker niet weg in zo'n gebied: denk hierbij aan het geluidsniveau dat populieren bij stevige wind veroorzaken. Naast deze "natuurlijke geluiden" dienen ook "gebiedseigen geluiden" getolereerd: landbouwwerkzaamheden, verkeerslawaai, ...
 

Stiltegebied Dender-Mark
De Vlaamse overheid stuurde geluidsexperts met meetapparatuur op pad. Die vonden over heel Vlaanderen verspreid enkele gebieden waar het nog behoorlijk meevalt met de stilte, waar de verstoring beperkt blijft tot een toevallig overvliegend vliegtuig of een ploegende tractor.

De Vlaamse overheid wilde nagaan hoe we de waarde van stiltegebieden kunnen behouden en verder uitdiepen en hoe men ze kan aanwenden om tot een betere leefkwaliteit te komen voor zoveel mogelijk mensen. Vandaar een proefproject: Het Stiltegebied Dender-Mark.

Dit project nodigt uit tot samenwerking. Geluid of stilte laten zich immers niet door grenzen inperken. Dit stiltegebied ligt netjes verdeeld over de steden Ninove en Geraardsbergen en de gemeente Galmaarden, schrijlings over de provinciegrens tussen Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen.
 

Stiltepad
Een stiltepad is niet zomaar een zoveelste wandel- of fietsroute. Het is niet de bedoeling kilometers af te malen of culturele bezienswaardigheden af te schuimen. Natuur en landschap zijn vanzelfsprekend.

Om het stiltepad Dender-Mark te verkennen, vertrekt u te voet vanuit het centrum van Galmaarden, Grimminge, Onkerzele, Pollare, Vollezele of Zandbergen.
De route bestaat uit vier lussen, genaamd naar de vier windstreken, waarvan je er één of meer kunt afleggen. Je kunt ze ook via verbindingswegen aan elkaar rijgen. Het pad is keurig bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. 

Meer info: info@toerisme-pajottenland.be  
 


© Gemeente Galmaarden - Marktplein 17, 1570 Galmaarden - T 054 89 04 00 - info@galmaarden.be - Facebook - OND 0207.508.338
Sociaal Huis - Marktplein 19, 1570 Galmaarden - T054 89 04 70 - sociaalhuis@galmaarden.be

[ Powered by The eForum Factory ]