Wat doen met tuinmaaisel?

In het voorjaar en de zomer vergt een (eigen) tuin toch wat onderhoud en komt de grasmaaier regelmatig van stal.
Wat doe jij na afloop met je vers gemaaide gras? Gras kan in de GFT-container, maar die is - zeker voor grotere tuinen - al snel te klein. De verleiding is dan groot om je gemaaide gras te dumpen aan de rand van een bos of in een verlaten berm.
Maar wist je dat dit een vorm van sluikstorten is en dus strafbaar is?

Gedumpt gras heeft nadelige gevolgen voor het milieu: gras beïnvloedt de bodem, waardoor het ecosyteem in de war geraakt. Zo verdwijnt de bloemenrijke vegetatie en wordt die overgenomen door ruige kruidensoorten als brandnetels. Daarnaast heeft het ook nadelige gevolgen voor dieren, ze kunnen er namelijk ziek van worden.

Tot slot brengt het ook extra werklast met zich mee: het gedumpte gras moet namelijk zo snel mogelijk worden opgeruimd door de bevoegde diensten. Dump je gras dus niet in de natuur of bermen, maar composteer het of breng het als mulchlaag aan tussen je planten. Dat verhindert dat er onkruid tussen kruipt en zo geraakt je GFT-container ook minder snel vol.

Wist je dat grasmaaisel een belangrijke meerwaarde heeft in je tuin?
We zetten alvast 5 tips op een rijtje:

 1. Zet je grasmaaisel in als mulch voor je borders
  Wist je dat je vaste planten en struiken heel blij zijn met grasmaaisel als muchmateriaal? Mulchen is het bedekt houden van de bodem met een laag organisch materiaal, in dit geval gebruiken we er ons grasmaaisel voor. De bodem bedekken is waar de natuur zelf naar streeft. Een kale bodem zal zonder ingrijpen volgroeien met ‘onkruiden’. Hou je de bodem afgeschermd van het licht door een mulchlaagje, dan krijgt onkruid geen kans. Mulch beschermt de bodem bovendien tegen slagregen, zonnestralen en uitdrogende wind. Een mulchlaag stimuleert ook het bodemleven: de afbraakorganismen verteren de mulchlaag met een kruimelige bodem als resultaat. 

 2. Ga voor (geïmproviseerd) mulchmaaien
  Heb je een mulchmaaier, dan kan je die uiteraard inzetten. Mulchmaaien zorgt ervoor dat je geen grasmaaisel meer hebt. Een grasmaaier uitgerust met een mulchsysteem, versnippert de gemaaide grassprietjes en blaast deze opnieuw tussen de grasmat. Het bodemleven verteert het maaisel ter plaatse waardoor de bodemstructuur verbetert, het gras gezonder en droogtebestendiger wordt, geen bijkomende bemesting of besproeiing nodig is in periodes van droogte, er minder geverticuteerd moet worden en er minder mos verschijnt.

  Heb je (nog) geen mulchmaaier, dan kan je gaan voor (geïmproviseerd) mulchmaaien. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan je de opvangbak van je klassieke grasmaaier eraf halen en het gras de komende tijd in meerdere keren maaien. Eerst op de hoogste stand, de volgende dag een stand lager, enzovoort. Op voorwaarde dat het niet nat is, zal je zien dat het grasmaaisel de volgende dag al veel droger wordt en tussen de grassprietjes gaat verteren. 

 3. Verwerk je grasmaaisel in je thuiscompost
  Heb je een thuiscomposteersysteem? Een composthoop, -vat of verschillende -bakken? Dan kan je het mee verwerken in je thuiscompost. Als je naast het maaisel voldoende ‘bruin materiaal’ toevoegt, kan je van dat maaisel prima compost maken. Hiervoor is het natuurlijk belangrijk het verschil tussen ‘groene en bruine’ materialen te respecteren.

  ‘Groene materialen’ zijn de gemakkelijk verteerbare keukenresten, het grasmaaisel en de andere materialen die een zachte structuur hebben, veel vocht bevatten en rijk zijn aan voedingselementen. ‘Bruin materiaal’ daarentegen is stug en breekt veel langzamer af. Het bruine materiaal zorgt voor de luchtigheid en een goede luchtdoorstroming in het composterend materiaal. 

 4. Laat je gras eens wat langer groeien
  Misschien ben je het al jaren gewoon om je gazon mooi kort te houden en dat kan ook zijn voordelen hebben, zeker met jonge kinderen. Maar dit is misschien ook hét ideale moment om je gazon eens wat langer te laten groeien. Of om van een gedeelte van je tuin een stukje hooiland of bloemenweide te maken. Je zal zien dat dit heel wat in petto heeft voor de biodiversiteit in je tuin.

  Zo’n bloemenweide krijg je door het grasgedeelte gefaseerd te maaien en dat maaien doe je pas de eerste keer vanaf half juni. Bloemen krijgen de kans om zelf zaad te vormen en de diversiteit die hieruit ontstaat, is een walhalla voor heel wat vlinders en andere insecten. De vlinderrupsen overleven en vlinders kunnen ongestoord schuilen. Een tweede keer maaien doe je pas in september. Het bespaart je zeker heel wat werk én grasmaaisel. Je krijgt er een mooi stukje natuur voor in de plaats.

 5. Kippen scharrelen graag rond in wat grasmaaisel
  Onze laatste tip, is er eentje die je alleen met mate kan toepassen. Kippen scharrelen graag rond in wat grasmaaisel. Je kan je kippen gerust een handvol maaisel geven, maar overdrijf zeker niet! Want het grasmaaisel kan al snel vast blijven zitten in hun krop en dan kunnen ze stikken. Opletten hiermee dus. 
Laatst aangepast op: 04-04-2024 om 14:38